1 de març 2016

Montseny Viscut



EXPOSICIÓ FOTOGRÀFICA
Títol: Montseny viscut
Autor: Josep Guiolà 
Lloc: Claustre de l’Hospital C/ Hospital,2 Torroella de Montgrí 
Dates: del 1 al 31 de març de 2016
Horari: tots els dies de 10 h a 19'30 h
Organitza: Amics de la Fotografia de Torroella de Montgrí.
MONTSENY VISCUT
Amb tu he crescut; amb els teus boscos, amb els teus rius, amb els racons amagats darrera les pedres, enmig dels plans, damunt els cims, sentint i observant els animals que aculls, amb tu he vist tots els colors que ofereixes al llarg de les estacions, amb tu he viscut i crescut com a fotògraf.
Josep Guiolà estima el seu paisatge i en aquesta exposició reinterpreta el Montseny a través de la relació entre l’home i la natura. La seva mirada recorre l’entorn de casa a la recerca de textures, formes i detalls amb els quals construeix el món idealitzat de les seves imatges, on el misteri i la bellesa envolten el paisatge.
La mostra acull fotografies que es poden agrupar en cinc grans temes: els arbres, les roques, els animals, l’aigua i la figura humana dins el paisatge. Elements que esdevenen protagonistes de les imatges. Guiolà posa l’objectiu i s’apropa a la natura retratant els materials, les textures i els petits detalls que hi ha.
Observant cada fotografia un pot jugar a interpretar-la i veure el que no és. És divertit descobrir que aquella silueta de la muntanya tan ben definida és l’esquena d’un animal, o que el que semblava un bosc ben frondós esdevé el pèl d’una bèstia.
Són imatges en blanc i negre, algunes amb un toc de color donat pel tractament que fa l’artista al laboratori. Partint sempre d’un bon negatiu en blanc i negre comença la química! La manipulació i la combinació de productes, en el procés del revelat, els diferents papers i l’exposició de la llum són el que fan que aquestes imatges siguin úniques.
I són precisament algunes de les fotografies amb un toc de color les que s’han sotmès a un nou procés. Josep Guiolà coneix i domina molt bé la tècnica i sempre experimenta. En aquesta exposició mostra per primera vegada el resultat utilitzant el procés anomenat "chromoskedasic" que en grec vol dir "color per dispersió de llum." Es tracta de manipular diferents productes químics perquè les partícules de plata que hi ha en la impressió de blanc i negre es converteixin i dispersin la llum en varies formes produint els diferents colors. Un procés complex que només un gran coneixedor de la fotografia analògica pot dominar.
Gaudireu observant les imatges de l’artista que en definitiva evoquen els records de les seves vivències amb la muntanya que l'ha vist créixer.
Irene Forts Plana